Dit is de iPhone 6s

Afgelopen woensdag onthulde Apple de nieuwste iPhone modellen, de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Apple promoot de nieuwe toestellen met de slogan “The only thing that’s changed is everything”. Nu is dat niet helemaal waar, toch lijken er genoeg nieuwe features te zijn om het twijfelaars lastig te maken. Upgraden? Of nog een jaartje wachten?

Het design van de iPhone 6s en 6s Plus is (zoals gebruikelijk met de ‘s’ modellen) hetzelfde gebleven als dat van de vorig jaar geïntroduceerde iPhone 6. De behuizing is wel iets sterker gemaakt om het fameuze ‘bendgate’ te voorkomen. Toch heeft Apple ondanks het ongewijzigde ontwerp weer wat interessante nieuwe features weten toe te voegen.

Wat is er nieuw?

Camera

De 8 megapixel camera die op de iPhone 4s is geïntroduceerd, is op de iPhone 6s en 6s Plus vervangen door een 12 megapixel model. Hierdoor is met de name de resolutie van de foto’s sterk verbeterd. Ook kunnen de nieuwe toestellen video in 4K (Ultra HD) opnemen en heeft de 6s Plus optische beeldstabilisatie voor video. Hierdoor kun je ook bij weinig licht mooie video’s maken en kun je met de ‘time-lapse’ modus soepele ‘Hyperlapse’ achtige video’s maken.

De camera aan de voorkant is ook verbeterd en is nu 5 megapixel (dit was 1.2). Apple heeft hier tevens een slimme feature, ‘Retina Flash’ aan toegevoegd. Dat is een softwarematige flits die zorgt dat het scherm bij het maken van een foto tijdelijk 3 keer zo fel oplicht als normaal. Zo kun je ook selfies maken in het donker.

3D Touch

iPhone 6s 3

De grootste vernieuwing op de iPhone 6s en 6s Plus is echter 3D Touch. Apple heeft de Force Touch techniek uit de Apple Watch overgebracht naar de iPhone en deze nog verder uitgebreid. Door harder te drukken op het scherm kun je verschillende nieuwe functies oproepen.

‘Peek’ zorgt er bijvoorbeeld voor dat je emails en foto’s naar voren kunt halen uit lijstweergaves zonder ze helemaal te openen. Nòg iets harder drukken activeert ‘Pop’ waarmee je vanuit de preview alsnog de betreffende email of foto kunt openen zonder terug te gaan. ‘Quick Actions’ geeft je de mogelijkheid om snelkoppelingen naar veelgebruikte taken direct vanuit het icoon op het homescreen te openen, zonder dat je daarvoor de specifieke app in hoeft te gaan. Gemakkelijk één van je favoriete contacten bellen of direct een selfie of slow-motion video maken door harder te drukken op het icoon behoort dan tot de mogelijkheden.

Bij dit alles krijg je feedback in de vorm van een ‘tikje’. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ‘Taptic Engine’, een techniek die tevens eerst in de Apple Watch werd geïntroduceerd. Deze vervangt de oude trilfunctie die je vorige iPhone modellen aantrof. Ook wanneer je wordt gebeld of berichten ontvangt krijg je nu een tikje van de Taptic Engine.

Live Photos

Apple wil met ‘Live Photos’ beweging toevoegen aan foto’s. Wanneer je een foto neemt wordt het moment (1,5 seconde) vlak voor en vlak na het indrukken van de sluitertoets geregistreerd. In de foto’s app kan deze beweging dan per foto worden ‘afgespeeld’ middels 3D Touch. Even harder drukken op de foto zorgt ervoor dat je een bewegende foto van 3 seconden ziet. De foto die je wilde nemen wordt uiteraard gewoon als 12 megapixel foto opgeslagen. Live Photos klinkt als een erg coole feature, deze neemt echter wel twee keer zoveel ruimte in als een normale foto. Dit komt met name omdat er ook geluid bij opgenomen wordt.

Onderstaande video toont 3D Touch en Live Photos in actie.

Prijzen

iPhone 6s 1

Het enige minder positieve aan de nieuwe iPhones, is de prijs. De officiële Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend maar op basis van de Duitse prijzen is de iPhone 6s zo’n 50 euro duurder dan de iPhone 6 van vorig jaar. De iPhone 6s Plus is zelfs 60 euro in prijs gestegen. De iPhone 6s begint bij €739 voor het 16GB model en de iPhone 6s Plus is vanaf €849 verkrijgbaar.

Release

Ik ben zelf erg benieuwd naar 3D Touch en Live Photos. Ook de verbeterde camera spreekt me erg aan. De prijzen van dit jaar zijn mij echter te gortig helaas. Ik ben nu in het bezit van een iPhone 6 en ik ben eigenlijk nog steeds benieuwd naar hoe de grotere 6 Plus bevalt. Misschien ga ik eens kijken naar een ‘reguliere’ 6 Plus.

Sowieso zal ik wat eerste indrukken posten van de nieuwe iPhones zodra deze in de winkel liggen. Naar verwachting is dit in Nederland op 2 oktober.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.