HTC 8X Review

De HTC 8X is het nieuwe Windows Phone topmodel van HTC en was eind vorig jaar een van de eerste toestellen met het nieuwe Windows Phone 8 besturingssysteem dat een flink aantal vernieuwingen met zich mee brengt.

Ik heb eind vorig jaar een splinternieuwe HTC 8X kunnen testen, lees hieronder mijn bevindingen.

Toestel look en feel

Het toestel ligt lekker in de hand en geeft door de matte/rubber achtige achterkant een goede grip. Door het gebruikte materiaal is de 8X ook nog eens heel licht en kun je hem makkelijk ergens neerleggen zonder dat deze krast. Het grote 4,3 inch display geeft mooie heldere kleuren en is door zijn 1280 x 720 resolutie flink scherp. Witte tekst op een zwarte achtergrond zoals je deze veelal in het Windows Phone OS tegenkomt, komt hierdoor goed tot zijn recht.

“Niet relevant, wel leuk is de optie in Windows Phone om ingezoomd video’s op te nemen”

HTC 8X 2

De camera’s op de HTC 8X zijn zowel aan de voor- en achterkant van het toestel voorzien van een groothoeklens. Dit is erg prettig want in veel situaties zul je zien dat je net niet iedereen op de foto krijgt. Met de groothoeklens bij de ‘frontcam’ kun je gemakkelijker video gesprekken voeren of jezelf met iemand anders op de foto zetten.

De foto’s die het toestel met de ingebouwde 8 megapixel camera (aan de achterkant) maakt zijn zowel in daglicht als in het donker van prima kwaliteit. Voor video is de 8X ook een goede kandidaat, het toestel neemt in Full HD 1080p op en het geluid is prima. Niet relevant, wel leuk is de optie in Windows Phone om ingezoomd video’s op te nemen. Zo kun je op een vooringestelde zoomstand video’s ‘dichterbij’ opnemen. Nadat de opname is gestart kun je de zoom niet meer beïnvloeden. Op deze manier video’s opnemen gaat helaas wel ten koste van de kwaliteit.

De speaker van de HTC 8X bevind zich aan de achterzijde. Deze is prima van kwaliteit, voor zowel telefoongesprekken als video conferencing. Ook bij muziek kun je het geluid nog flink hard zetten. Wanneer je het toestel met z’n achterkant naar beneden neerlegt wordt het geluid vanzelfsprekend wel minder.

HTC 8X 3Het Windows Phone 8 OS

Windows Phone 8 brengt zogezegd een aantal vernieuwingen met zich mee ten opzichte van zijn voorganger, Windows Phone 7.5. Zo kun je in het nieuwste OS eindelijk screenshots van je scherm nemen, iets dat in Apple’s iOS al een tijdje kan. Erg handig als je een schermafdruk van een specifieke app naar iemand wilt doorsturen. Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen is de mogelijkheid om de app ‘tiles’ op je startscreen te resizen in 3 verschillende grootes. Zo kun je zelf bepalen of je liever heel veel kleine app tegels hebt, of kleine met grotere afgewisseld. Voor de meestgebruikte apps kun je de tiles zelfs over de hele breedte zetten. Deze resize vernieuwing zorgt ervoor dat je niet meer eindeloos hoeft te scrollen voor al je apps.

“Ik moet zo nu en dan nog wel wennen aan het lezen van witte tekst op een zwarte achtergrond, dit kan wat vermoeiender voor je ogen zijn”.

Ik vind het Windows Phone OS over het algemeen erg prettig werken. Wat ik vooral fijn vindt is dat het weer iets heel anders is dan iOS en Android wat daar erg veel van weg heeft. Microsoft heeft bij dit besturingsysteem een eigen design taal die in het hele OS terugkomt. De animaties, de doorlopende tekst, de live tiles, de witte tekst op een zwarte achtergrond en ga zo maar door. Ik moet zo nu en dan nog wel wennen aan het lezen van witte tekst op een zwarte achtergrond, dit kan wat vermoeiender voor je ogen zijn. Mocht je er echt niet aan kunnen wennen, dan kun je ook een witte achtergrond met zwarte tekst instellen. Dat vind ik persoonlijk wel een stuk minder mooi.

HTC 8X 4

Wat kan beter?

Is het dan enkel lofzang voor de HTC 8X? Nee, zoals bij elk toestel zijn er altijd dingen die beter kunnen.

Bij de knoppen aan de buitenkant van het toestel is er geprobeerd deze zoveel mogelijk in de rand op op te nemen, daardoor zijn ze wat lastiger in te drukken. De aan/uit knop is aan de bovenkant van het toestel geplaatst, door het grote display zit deze op een moeilijk te bereiken plek. Het was beter geweest als de aan/uit knop aan de zijkant had gezeten(zoals bij sommige Nokia toestellen) of als een van de andere knoppen ook geschikt wordt gemaakt om het toestel uit standby te halen.

Wanneer de batterij bijna leeg is gaat er aan de bovenkant van de 8X, bij de oorspeaker een rood lampje branden. Dit lampje is behoorlijk fel en na een tijdje kun je dit als storend gaan ervaren. Het toestel heeft ook ondersteuning voor ‘Beats audio’, helaas geeft deze optie geen betere audio maar is het meer een ‘bass booster’. Als je van veel bas in je muziek houdt is het ideaal. Je kunt de Beats ondersteuning gelukkig ook uitzetten.

De Windows Phone software die ik heb uitgeprobeerd om je telefoon met je computer te verbinden, werkt ook goed met een Mac computer. Jammer is dat Microsoft heeft gekozen voor een iTunes achtige aanpak waarbij je je muziek moet synchen met iTunes in plaats van deze in een specifieke map op de telefoon te kunnen zetten. Voor veel iPhone gebruikers is al gebleken dat dat een veel te omslachtige manier is om bestanden op je telefoon te krijgen. Het 16GB geheugen dat de HTC 8X biedt is ruim voldoende voor de meeste mensen maar kan aan de kleine kant zijn als je van plan bent om veel muziek en video met je mee te nemen.

HTC 8X 5

“Het app aanbod in de Windows Marketplace laat anno 2013 zeker vergeleken met iOS maar ook met Android nog te wensen over”.

Ondanks Microsoft’s op het eerste gezicht goed uitgewerkte OS is de ondersteuning door 3e partijen in 2013 nog erg karig. Het app aanbod in de Windows Marketplace laat zeker vergeleken met iOS maar ook met Android nog te wensen over. In 2013 zijn apps als Instagram en Flipboard nog niet verkrijgbaar voor Windows Phone. Ook apps die wel beschikbaar zijn komen vaak gedateerd over (Facebook en YouTube bv). Er zit ook nog verschil tussen Windows Phone 7 en 8 apps, zo zijn sommige apps wel voor 7 beschikbaar, maar niet voor Windows Phone 8. Ook heb je net als bij de iPhone 5 dat apps die nog niet geoptimaliseerd zijn voor Windows Phone 8, op grotere schermen balken onder en boven tonen. Dit is hopelijk allemaal een kwestie van tijd, veel ontwikkelaars hebben aangegeven ook voor Windows Phone aan de slag te willen gaan.

Conclusie

HTC8X6

Met de HTC 8X heb je een goeie allrounder in handen die op alle vlakken kan meekomen met de concurrentie. In het dagelijks gebruik geniet je vooral van het grote scherm, de groothoeklens van de camera, de algehele feel van het toestel en uiteraard het prachtige Windows Phone OS.

Vindt je het belangrijk om een goede telefoon op zak te hebben, maar wil je een keer wat anders dan je van smartphones gewend bent? Dan is de HTC 8X met Windows Phone 8 een uitstekende keus.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.