iPhone 7 en 7 Plus Hands-on

iPhone 7 en 7 Plus hands-on

Vandaag is het zover, de nieuwe iPhones zijn beschikbaar! Alhoewel, alleen als je hem gereserveerd hebt, de voorraden zijn namelijk erg beperkt. Ik ging even langs de Apple Store om de nieuwe iPhone in het echt te bekijken, een korte eerste indruk.

iPhone 7

De iPhone 7 en 7 Plus komen dit jaar naast de reguliere kleuren zilver, goud en roségoud ook in twee nieuwe kleuren: zwart en gitzwart. Beide modellen zijn als demo te bekijken in de Apple Store in Amsterdam.

Gitzwart

iPhone 7 - Jet Black

Het gitzwarte ‘Jet Black’ model is de speciale van de twee. Deze versie heeft een glossy coating en ziet er spectaculair uit! De iPhone glimt aan alle kanten en zorgt ervoor dat je de voor- en achterkant bijna niet kunt onderscheiden wanneer het scherm uit staat. Het nadeel van de afwerking is dat deze volgens Apple snel krast en dat vingerafdrukken heel snel te zien zijn. Op het demo toestel dat ik in mijn handen had waren nog geen zichtbare krassen te zien. De speciale coating voelt fijn aan en geeft de iPhone eindelijk weer grip. Een grip die we sinds de iPhone 6 eigenlijk niet meer kennen, de 6 en 6s zijn ongelofelijk glad en glippen makkelijk uit je handen. De glossy afwerking is dus eigenlijk perfect om weer zonder hoesje te gebruiken. Jammer dat deze zo snel schijnt te krassen, anders zou de keuze voor een hoop mensen een stuk makkelijker zijn.

Matzwart

iPhone 7 - Black

Het matzwarte model, ‘zwart’ genaamd is een stuk subtieler. Deze heeft veel weg van de blauwige ‘slate’ iPhone 5 kleur, maar is nog een paar tinten zwarter. Het is een mooie Batman-achtige matzwart kleur, maar ik vond hem in de praktijk wat dof. De iPhone zag er in deze kleur meer uit als een prototype. Toch vind ik de kleur in veel foto’s wel erg mooi dus misschien is het even wennen. In beide nieuwe kleuren zijn de antennestrepen bijna niet meer zichtbaar, daardoor hebben ze een mooie minimalistische look.

iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus - Silver

Het nieuwe Plus model van de iPhone 7 is in de Apple Store in Amsterdam als demo-model helaas niet beschikbaar in de nieuwe kleuren. De Plus is enkel te zien in de bekende kleuren zilver, goud en roségoud. Dat is jammer want zo kun je de nieuwe toestellen minder goed beoordelen. Uiteraard zijn de modellen verder identiek aan hun zwarte naamgenoten en kun je er in de store dus prima de nieuwe dubbele camera mee uitproberen.

Dubbele camera

De dubbele camera is dit jaar hét onderscheidende element van de grotere iPhone 7 Plus. Het zijn in wezen twee 12MP camera’s, waarbij de ene dezelfde groothoeklens heeft als de iPhone 7 en de ander een zoomlens is, die 2x optische zoom heeft. In de camera-app kun je tussen deze twee lenzen wisselen, zelfs in video’s. Ik vond dit bij de iPhone 7 Plus erg goed werken, je merkt dat de software bij het zoomen (je kunt met een soort smartzoom tot 10x zoomen tussen de twee lenzen) nog niet helemaal stabiel is, maar de kwaliteit is (op het iPhone scherm) wel super.

iPhone 7 Plus - 1x and 2x zoom
1x en 2x zoom

Het 2x zoomen biedt echt nieuwe mogelijkheden bij het fotograferen met je iPhone. Je haalt in bepaalde situaties ineens objecten naar voren in een foto die normaliter te ver weg waren. Denk bijvoorbeeld aan spelende kinderen of een detail op een gebouw. De zoomlens heeft in tegenstelling tot de groothoeklens geen OIS (optical image stabilisation) , dus daar zijn ingezoomde beelden wel lastiger mee scherp te stellen.

iPhone 7 Plus - zoom voorbeeld
iPhone 7 Plus – zoom voorbeeld

Apple komt later dit jaar nog met een speciale portretmodus waarbij de camera-app de kracht van beide lenzen combineert om realtime scherptediepte toe te passen op foto’s. Ik ben erg benieuwd hoe dat er in de praktijk gaat uitzien. Bij andere fabrikanten is dit effect vaak net iets te nep.

Homeknop

iPhone 7 - Jet-Black - Homebutton - Headphoneport

Beide iPhone versies hebben naast stereospeakers ook een nieuwe homeknop. Dit is eigenlijk geen knop meer, aangezien deze niet meer fysiek naar beneden kan bewegen. De nieuwe Taptic Engine (bekend van de Apple Watch) zorgt in de iPhone 7 en 7 Plus modellen voor alle trillingen en laat je na het ‘drukken’ toch een soort klik voelen. Na veel negatieve verhalen over de nieuwe homeknop had ik me het ergste voorgesteld. Gelukkig vond ik het erg meevallen en vind ik de knop zelfs makkelijker in het gebruik bij het dubbelklikken. Ik denk dat dit voor de meeste mensen even wennen zal zijn. Al is het natuurlijk geen echte knop meer, dat is wel een wezenlijk verschil.

Conclusie

iPhone 7

Al met al vind ik de nieuwe iPhones na deze korte indruk echt weer mooie toestellen. Je kunt je nog steeds afvragen of je deze upgrade echt nodig hebt, zeker als je nu in het bezit bent van een iPhone 6s of 6s Plus (of de koptelefoonaansluiting niet kunt missen). Toch zorgen de nieuwe zwarte kleuren voor een iets ander uiterlijk, met name de glossy variant. Maak je veel foto’s dan kunnen de nieuwe iPhones het upgraden zeker waard zijn. Ook ben ik benieuwd naar de batterij die weer een stukje beter schijnt te zijn. Ik ben er zelf nog niet uit, maar ik wil al een tijd graag een Plus model. Dus het zou dan of een 128GB Jet Black of een 32GB zwart iPhone 7 Plus model worden.

P.S. Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar de nieuwe AirPods en dan met name de geluidskwaliteit en het gemak van het wisselen tussen verschillende apparaten. Hopelijk daar binnenkort meer over als ze in Nederland verschijnen eind oktober.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.