Hands-on met Apple’s nieuwe accessoires voor de Mac

Afgelopen dinsdag lanceerde Apple vernieuwde iMac modellen (een verbeterde 27 inch 5K Retina en een nieuw 21,5 inch 4K Retina model) en daarbij waren ineens nieuwe accessoires te zien! Apple brengt de nieuwe versies van de Magic Mouse, het keyboard en het Magic Trackpad ook voor de losse verkoop uit, tijd om ze even in het wild te gaan bekijken in de Apple Store in Amsterdam.

Apple heeft er bij de nieuwe lijn van Mac-accessoires voor gezorgd dat je geen losse batterijen meer hoeft te gebruiken, alle apparaten zijn (in navolging van de afstandsbediening van de nieuwe Apple TV en de Apple Pencil) voortaan op te laden met een lightning kabel. Dezelfde kabel die je al gebruikte om je iPhone en iPad op te laden, handig!

Het verwijderen van de batterij compartimenten heeft ervoor gezorgd dat de accessoires van nieuwe designs konden worden voorzien. Helaas zijn naast het design ook de prijzen aangepast.

Magic Mouse 2

Magic Mouse 2

De nieuwe Magic Mouse is het minst veranderd van de 3 nieuwe Mac-accessoires, hij heeft op het eerste gezicht nog precies hetzelfde uiterlijk als zijn voorganger uit 2009. De grootste vernieuwing is de lightning poort aan de onderkant van de muis. Volgens de Apple website kun je na 1 minuut opladen alweer een uur aan de slag. The Verge heeft het zelfs over 9 uur gebruik na 2 minuten laden. Het is onduidelijk of dit voor alle accessoires geldt.

De onderkant heeft verder nieuwe ‘rails’ gekregen waardoor deze soepeler glijdt. Ook schijnt de Magic Mouse 2 een fractie langer te zijn en is hij een stuk lichter doordat er geen fysieke batterijen meer in zitten, maar een interne variant.

Ik vind de nieuwe Magic Mouse inderdaad erg soepel glijden, maar dat kan ook omdat de versie die ik gebruikte splinternieuw was, ik vraag me af of het met wat stof nog net zo soepel blijft. De verandering in gewicht is ook erg goed merkbaar, ik vind het zelfs een beetje vreemd en goedkoop aanvoelen, alsof er nog batterijen in moeten. Een kwestie van wennen waarschijnlijk. Het verschil in lengte is echter niet merkbaar, wellicht als je beide muizen naast elkaar houdt, je wel iets verschil kunt voelen.

Met een prijs van 89 euro, is de nieuwe Magic Mouse 10 euro duurder dan zijn voorganger. Ik zou deze alleen aanschaffen als je een nieuwe muis nodig hebt of als je je ontzettend stoort aan het verwisselen van de batterijen bij het oude model.

Magic Keyboard

Magic Keyboard

Het nieuwe Magic Keyboard is een stuk compacter geworden en heeft het aflopende ‘wedge’ ontwerp van de Macbook Air meegekregen. De ronde kolom aan de onderkant en het ‘loze’ aluminium gedeelte aan de bovenkant van het toetsenbord zijn verdwenen en opgevuld met grotere functietoetsen. De toetsen zijn platter en voorzien van het nieuwe San Francisco lettertype. De layout van de pijltjes-toetsen is aangepast aan het nieuwe MacBook toetsenbord, die kreeg deze opstelling als eerste.

Aan de achterkant is de lightning-poort te vinden en een doorzichtige uitsparing in het aluminium voor het bereik van de Bluetooth zender.

Hoewel het toetsenbord er flink compacter uitziet, is de typervaring minder radicaal dan ik had verwacht. De toetsen zijn iets platter en lager, maar zijn toch niet zo laag als die van de nieuwe MacBook. Qua typervaring zitten de toetsen van het Magic Keyboard tussen het oude model en het model van de nieuwe Macbook in. De toetsen zijn wel een stuk stabieler en bewegen minder, dat zorgt er voor dat je sneller en nauwkeuriger kunt typen.

Het Magic Keyboard is fors duurder dan zijn voorganger! Uit mijn hoofd zat die op 79 euro, terwijl het Magic Keyboard 119 euro kost. Dat verschil van 40 euro komt met name door de prijsverhoging die Apple een paar maanden geleden in veel Europese landen heeft toegepast. In Amerika kost het nieuwe toetsenbord bijvoorbeeld 99 dollar (zonder tax).

Magic Trackpad 2

Magic Trackpad 2

Het nieuwe Magic Trackpad is de grootste verrassing uit de nieuwe accessoire-set. Hij is bijna de helft groter dan het vorige model en de bovenkant is nu een volledig witte glasplaat. Qua ontwerp matched hij goed met het nieuwe keyboard.

Het voordeel van het grotere formaat is dat je veel meer ruimte hebt om te navigeren. Ook kun je nu overal klikken, net als op de nieuwere trackpads van de MacBooks. Bij de vorige Magic Trackpad werkte het klikken alleen echt goed aan de linker en rechter onderzijde.

Mijn eigen Magic Trackpad is eigenlijk altijd standaard leeg en bij het jongleren met batterijen tussen de 3 Mac-accessoires wordt het trackpad altijd als laatste van nieuwe batterijen voorzien. In de praktijk komt dat erop neer dat hij eigenlijk altijd leeg is. De mogelijkheid om hem snel op te laden met een lightning kabel lijkt me bij dit accessoire dan ook een groot voordeel.

De grootste vernieuwing van de Magic Trackpad 2 is echter de Force Touch functionaliteit. Na de Apple Watch werden de trackpads van de nieuwe MacBook en de 13- en 15 inch Retina MacBook Pro’s ook snel voorzien van de Force Touch technologie. Bezitters van een iMac waren nog wel eens jaloers dat je zonder een MacBook niet van deze functionaliteit gebruik kon maken. Ook bij Apple zullen ze gedacht hebben dat ze met een losse Force Touch trackpad de technologie veel sneller voor iedereen toegankelijk kunnen maken. De oppervlakte van de trackpad voelt erg goed aan. Verder is hij hetzelfde gebouwd als de trackpads van de MacBooks. Er zit een taptic engine met druksensoren onder het glazen oppervlak die feedback geven naarmate je harder drukt.

Ik ben zelf nog steeds niet zo stuk van Force Touch op de Mac. Ik vind het op de Apple Watch erg goed werken en ook 3D Touch op de nieuwe iPhones zorgt echt voor een nieuwe ervaring. Op de Mac vind ik het nu nog meer een gimmick, maar wellicht komen er in de toekomst interessante toepassingen voor.

Je kunt de intensiteit van de ‘klik’ instellen (ik zet hem vaak op ‘zwaar’), maar toch blijft dat vreemd aanvoelen. Je moet er een beetje van houden of aan wennen, maar ik krijg er soms een gevoel bij alsof hij kapot is en niet goed meer klikt. Op sommige momenten werd een Force Touch ook niet geregistreerd.

Het Magic Trackpad 2 is de duurste van de 3 nieuwe accessoires en meer dan verdubbeld in prijs. Waar het vorige model nog 70 euro kostte, kost de Magic Trackpad 2 nu 149! euro. Het trackpad heeft tevens nog een beperking, je hebt er een Mac met Bluetooth 4 voor nodig. Dat zit vrijwel alleen maar op Mac-modellen vanaf 2012. Maar er is hoop, journalist Jason Snell van Sixcolors kwam met een slimme opmerking waardoor de nieuwe trackpad wellicht toch nog op oudere macs te gebruiken is.

“If you plug a Magic Trackpad 2 into a Mac via the included Lightning-to-USB cable, it works even if Bluetooth is off. I can’t confirm that it’ll work on older Macs via wired mode, but it might”.

Conclusie

Magic Keyboard & Magic Trackpad 2

Het is fijn om te zien dat Apple na jaren eindelijk weer hun meest gebruikte randapparatuur van een update heeft voorzien, toch had ik iets meer gehoopt, zeker met dit soort prijzen. Zo heeft de Magic Mouse eigenlijk een vrij kleine update gehad, geen Force Touch? Het Magic Keyboard is een mooie update, maar ik hoop nog steeds op een model met zwarte toetsen en Space Grey of goud zou ook leuk zijn! Het Trackpad zou ik wel graag een keer wat langer willen uitproberen, maar 149 euro, ouch! Ik gebruik mijn huidige Magic Trackpad daarvoor ook te weinig.

Het zijn prachtige nieuwe accessoires en als je al een tijd zat te wachten met een kapot toetsenbord of een kapotte muis zou ik zeker upgraden, maar een ieder met nog prima functionerende spullen hoeft niet gelijk naar de winkel te rennen 🙂

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.