Dit is de iPhone SE

iPhone SE

Gisteren kondigde Apple hun nieuwste iPhone aan, de iPhone SE. De SE is de opvolger van de iPhone 5s. Het scherm en de behuizing zijn hetzelfde gebleven, verder zijn vrijwel alle onderdelen aangepast aan de specificaties van zijn grotere broer, de iPhone 6s.

Klein maar fijn

Als je fan bent van het kleinere formaat van de iPhone 5 en 5s dan komt de iPhone SE als zeer goed nieuws. Volgens Apple zijn er nog steeds heel veel mensen die aan hun kleine iPhone vasthouden. De 4 inch iPhone is vaak een instapmodel voor mensen die hun eerste smartphone of eerste iPhone aanschaffen. De iPhone 6 is de populairste iPhone op het moment, daarna komen de iPhone 5s, de iPhone 5 en de 4s.

Het moment waarop Apple de iPhone SE uitbrengt is echter wat vreemd. Veel gebruikers wilden vanaf een iPhone 5 of 5s upgraden naar een kleinere iPhone 6 maar die bood Apple op dat moment niet aan. Je kon enkel kiezen tussen de grotere iPhone 6 of de nóg grotere 6 Plus. Nu 1,5 jaar later kun je dan toch eindelijk upgraden (of downgraden) naar een kleiner topmodel iPhone.

Wat is er nieuw?

iPhone SE

De iPhone SE (SE staat voor Special Edition) is eigenlijk een iPhone 6s in de behuizing van een iPhone 5s. Zo is de SE door de nieuwe A9 processor 2x sneller in het gebruik dan de 5s en op grafisch gebied zelfs 3x sneller. De nieuwe M9 coprocessor zorgt voor de altijd-aan ‘hey Siri’ ondersteuning en met de ingebouwde NFC chip ben je alvast klaar voor Apple Pay (hopelijk duurt dat voor Nederland niet al te lang meer). Verder gaat de batterij van de SE een paar uur langer mee en kun je hogere 4G snelheden behalen doordat de antenne’s in het toestel zijn verbeterd.

Camera

De grootste vernieuwing van de iPhone SE is echter de camera. De camera is hetzelfde als de camera in de iPhone 6s en 6s Plus wat betekend dat deze foto’s kan nemen met een resolutie van 12-megapixel. Ook krijg je nu met de SE de snellere focus, de verbeterde ‘True Tone’ flitser, Live Photos en Retina Flash voor de camera aan de voorkant tot je beschikking. Tevens kun je nu in 4K video’s maken en heb je een 120 en 240 fps slowmotion optie.

Verschillen iPhone SE en iPhone 6s

Zijn er dan nog verschillen met de iPhone 6s? Jazeker. Naast een kleiner scherm is het grootste verschil het gebrek aan 3D Touch bij de iPhone SE. Dat blijft vooralsnog gereserveerd voor de 6s en 6s Plus. Ook heeft de SE net als de 5s nog de eerste generatie Touch-ID sensor, niet de snellere variant van de 6s. Ook ontbreekt bij de SE een barometer en heeft de iPhone 6s een 5-megapixel aan de voorkant. De SE moet het doen met een 1,2-megapixel variant.

Al met al valt dat qua compromissen ontzettend mee en is de SE dan ook Apple’s krachtigste toestel met een 4-inch display.

Prijzen en beschikbaarheid

iPhone SE

Zie jij zo’n kleinere iPhone SE wel zitten? In Engeland, Duitsland en Frankrijk is de SE vanaf 31 maart te koop, pre-orders beginnen daar op 24 maart. Nederland is begin april aan de beurt, de precieze datum is nog niet bekend. In Nederland begint de voorverkoop op 29 maart, je kunt dan in ieder geval bij Apple zelf terecht, maar andere aanbieders bieden ook vanaf die dag pre-orders aan.

De iPhone SE komt in de kleuren goud, zilver, spacegrijs en roségoud. Qua opslag heb je de keuze tussen 16 en 64GB. De 16GB variant gaat €489 kosten en voor 64GB moet je €589 betalen.

Wil je graag een nieuwe iPhone maar kom je er niet uit? Bekijk dit overzicht voor de verschillen tussen de verschillende modellen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.