Apple komt met officiële nachtmodus in iOS 9.3, ‘Night Shift’

Nog geen 2 dagen na mijn tip over de sinds iOS 8 ingebouwde modus om de helderheid van je iPhone en iPad lager te zetten dan de laagste stand, komt Apple vandaag met een aankondiging. Een preview van iOS 9.3 toont een officiële nachtmodus ‘Night Shift’ genaamd, die je schermtint automatisch aanpast wanneer het donker wordt.

De nachtmodus is de laatste maanden helemaal hot, Google kwam deze zomer al met een nacht optie voor Google Maps en ook hun Play Books-app werd vorige maand voorzien van een update.

De ontwikkelaars van de app f.lux die vrijwel dezelfde functionaliteit heeft als Night Shift kregen eerder te horen dat hun app door Apple offline gehaald werd omdat deze niet zou voldoen aan de regels van de ontwikkelaars overeenkomst. Nu blijkt dat Apple zelf al met zo’n functie bezig was.

Het grote verschil met de tip die ik beschreef om je helderheid minder fel te zetten is dat een ‘echte’ nachtmodus zorgt dat het blauwe licht van je scherm een andere kleur krijgt. Overdag vormt deze kleur niet echt een probleem, maar s’avonds zou dit een negatief effect hebben op je nachtrust en is het moeilijker om in slaap te vallen. Met een amberkleurige schermtint heb je hier minder last van.

Google-Play-Books-Nightmode

Night Shift maakt gebruik van de klok van je iPhone en bepaald aan de hand van je locatie wanneer de zon onder gaat. De kleur van het display wordt vervolgens automatisch aangepast zodat dit prettiger voor je ogen is. De volgende ochtend als je wakker wordt heeft Night Shift je scherm alweer teruggezet naar de normale kleur.

Night Shift niet op alle iPhones en iPads

Volgens iCulture is Night Shift alleen te gebruiken op toestellen met een 64-bit processor. De iPhone 5s is het eerste model met deze processor. Ook iPads ouder dan de iPad Air kunnen niet gebruik maken van de nieuwe modus. Bekijk hier alle compatible modellen.

Wanneer?

Helaas duurt het nog even voordat je van deze functie gebruik kan maken. De eerste beta voor iOS 9.3 is net verschenen en de verwachting is dat de software rond eind februari, begin maart voor iedereen beschikbaar komt.

De mogelijkheid om je notities te beveiligen met Touch ID, nieuwe 3D Touch snelkoppelingen en een eerste indruk op meerdere accounts voor je iPad (vooralsnog alleen voor scholen) maken dit een erg interessante update.

Bekijk hier alle nieuwe features van iOS 9.3.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.